Het "Casa da Torre"

Het Casa da Torre (het Huis van de Toren) staat model voor de typerende schoonheid van de regio Minho.

Het bijzondere landgoed, waarvan het huis helemaal in graniet is opgetrokken, wordt vermeld in verschillende boeken en artikelen over het erfgoed dat in deze streek te vinden is en het heeft een rijk cultureel verleden en een interessante familiegeschiedenis.

Het oorspronkelijke huis stamt uit de Middeleeuwen en het werd in de 18e eeuw herbouwd. Het behoorde toe aan verschillende generaties van dezelfde familie en de huidige eigenaren, Teresa en Miguel, een jong stel nog, zijn kleinkinderen van de vroegere eigenaar.

Gedurende de afgelopen jaren zijn diverse restauratiewerkzaamheden uitgevoerd die het huis beter toegankelijk, comfortabeler en moderner hebben gemaakt, en waarbij steeds de originele stijl en schoonheid bewaard is gebleven.

Het huis is gelegen op een schitterende plek, omringd door de veelgeprezen groene velden zoals die alleen in de regio Minho te vinden zijn. Op het landgoed vindt u een overdekt gedeelte en de dorsvloer waar vroeger het graan te drogen werd gelegd en tevens staat daar de grote, bijzondere "espigueiro"; dat zijn de typische, langwerpige silo's uit deze streek waar het graan, en met name maïs, vervolgens in werd bewaard.

Langs die routes maakt u ook kennis met de rijke verscheidenheid aan flora en fauna zoals die in de Serra da Cabreira te vinden is.

Door de aantrekkelijke geografische ligging van het Casa da Torre kunt u zowel van de weldadige rust van het platteland en de bergen genieten, als van de nabijheid van mooie steden met een rijk aanbod aan historisch erfgoed, zoals Porto, Braga en Guimarães, die zich alle op minder dan een uur reizen afstand bevinden en goed bereikbaar zijn via de moderne autosnelwegen.

Voor wie van de zee houdt is het ook mogelijk om binnen drie kwartier de bekende stranden van Vila do Conde en Póvoa de Varzim te bereiken.

De bevolking van Abadim is hartelijk en vrolijk, het zijn eenvoudige en gastvrije mensen die grotendeels leven van de landbouw en veeteelt. Ze voeren hun taken vaak uit op zeer traditionele wijze, en u ziet dan ook met grote regelmaat koeien en geiten grazen in de aanpalende weilanden.

Op drie kilometer afstand van het huis, nog binnen de dorpsgrenzen van Abadim, kunt u diverse watermolens bezoeken die op last van koning Rei D. Diniz werden gebouwd en aldus de naam "Moinhos de Rei", oftewel de molens van de koning dragen. Ze liggen verspreid in een uitgebreid, beschermd bosgebied met dezelfde naam.